CURSUSSEN

Cursus Wetlabs Echografie Paard voor dierenartsen

Op woensdag 7 november organiseert Repro Academy – van Voortplantingspraktijk Paard – een unieke echografie-cursus met wetlabs op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Drie ervaren en gerenommeerde sprekers zullen de theorie en praktijk belichten. Met door hoofdsponsor Esaote beschikbaar gestelde echo’s met Doppler-functie, kunnen tijdens de wetlabs op vier verschillende werkstations merries worden gescand.

Repro-academy-VPP-3C

Marco Livini (Italië), zeer ervaren op het gebied van echografisch beoordelen van de ongeboren vrucht, zal laten zien wat met de steeds beter ontwikkelde echo’s en technieken mogelijk is. Zoals het identificeren van afwijkingen die de levensvatbaarheid van veulen (maar ook merrie) kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cataract, lensluxatie, ascites of een verwijde urachus. Handige echotechnieken voor de paarden practicus om afwijkingen te diagnosticeren, maar ook om te anticiperen op abnormale situaties die mogelijk tijdens de dracht (placentitis, loslating van de placenta) of bevalling (afwijkende ligging, waterhoofd) kunnen ontstaan.

Zelfs met transrectale echografie kunnen tussen 4 en 9 maanden dracht meerdere afwijkingen worden gediagnostiseerd. Men kan hierbij denken aan tweelingdracht, de afwezigheid van de gonaden, een gedraaide navelstreng, ascites en een mega blaas. Vanaf 7 maanden dracht kan de ligging/presentatie van het veulen worden vastgesteld en kan men ook bij het opmerken van placentitis of hydroallantoïs direct een behandelplan van merrie en veulen opstellen.

Dr. med. vet. Corinna Strübing (Pferdepraxis Seedorf, Duitsland) zal laten zien hoe men kleuren-Doppler-echografie kan gebruiken om de arteria uterina in beeld te brengen. Ook zal ze de mogelijkheden en beperkingen in de praktijk toelichten. Kan het gebruik van acetylsalicylzuur bijvoorbeeld de doorbloeding van de baarmoeder tijdens de dracht verbeteren?

Marta de Ruijter-Villani (DVM, PhD, Dipl. ECAR en NL specialist gynaecologie paard en assistent professor faculteit Diergeneeskunde Utrecht) neemt ons mee aan de hand van Doppler echografie tijdens de cyclus van de merrie. Het gaat dan om de beoordeling van de functionaliteit van het CL, tweelingdracht, de voorspelbaarheid van het ovulatiemoment bij een pre-ovulatoire follikel en meer.

Tijdens de wetlabs op 7 november kun je zelf bovenstaande handelingen, in kleine groepen, transrectaal en transabdominaal oefenen.

Kijk voor meer informatie, inschrijving en het programma op www.VPPaard.nl

KD-nascholingspunten worden aangevraagd. Let op, maximaal 24 deelnemers.

Sprekers:

Dr. med. vet. Corinna Strübing
Pferdepraxis Seedorf
Dr. Gunda Heffe and Simone Beuschel
www.seedorfpferd.de

 • Approbation 2009 in Hannover
 • 2009-2011 Doctor Thesis on „Colour-Doppler ultrasound on the uterine artery during pregnancy in the mare“
 • 2011 veterinary management of EU breeding station “Salsbro Stuteri”, Sweden
 • since Oct. 2011 vet at “Pferdepraxis Seedorf”, Schleswig-Holstein, Germany

During this seminar and wetlabs she will discuss on how to perform Colour Doppler ultrasound on the uterine artery in the pregnant mare! Possibilities and limitations for the practice.

Is the use of acetysalicylacid able to improve uterine bloodflow during pregnancy?

Marco Livini, graduated in Veterinary Medicine in 1988
In 1990 began his activity in the field of gynecology
with a breeding season in Scone in Australia and then
for another 6 months in Ireland always with Dr. Stefania
Bucca.

 • He returned to Italy in 1991. He began working with
  the Veterinary Clinic Luxardo and Rognoni, of which he
  became a partner in 1994.
 • He is currently still part of “Veterinary Associati
  Ippovet” based in Carpiano (Milan). In 2005 he was
  coordinator of the SIRE (Italian Society of Equine
  Reproduction).
 • He joined the board of Sive and became president from
  2009 to 2011.
 • He participated as a speaker at the National Sive
  Congress, in practical Sive courses and also as speaker
  in 2010 and 2013 at the AAEP (American Association of
  Equine Practitioners).

He is co-author of “1st and 2nd ultrasound atlas”
produced by Pfizer and the two Apps published by
Equine Advances: “Equine Reproductive Ultrasound”
and “Advanced Equine Reproductive Ultrasound”.

logo 1

Dr. Marta de Ruijter-Villani, DVM, PhD, Dipl. ECAR, KNMvD Specialist Equine Reproduction.

Marta de Ruijter-Villani works as Assistant Professor in Equine Reproduction at the Department of Equine Sciences of Utrecht University. She has a PhD and is a diplomate of both the European College of Animal Reproduction (ECAR, Equine) and of the Royal Dutch Veterinary Association (Equine Reproduction).

She works as Clinician and Reproductive Surgeon and since 2015 she is the head embryologist in the equine ICSI laboratory of Utrecht University. She is also senior researcher in the field of maternal aging, feto-maternal communication, assisted reproductive techniques. She has published several clinical articles in peer-reviewed veterinary journals and lectures regularly at national and international conferences on equine reproduction.

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de cursus. De prijs exclusief BTW is €550,-. U ontvangt na aanmelding een factuur. Zodra deze is voldaan wordt de inschrijving als definitief beschouwd.

Sponsoren:

Deelnemers: