OVER ONS

Over Voortplantingspraktijk Paard

Voortplantingspraktijk Paard is een praktijk die zich met name richt op de voortplanting en tandheelkunde van het paard. De VPP is in 2017 ontstaan uit het samenwerkingsverband tussen Paardenpraktijk VLS en de Specialistische Voortplantingspraktijk en is gespecialiseerd in merriebegeleiding en embryotransplantatie (ET) op maat. Het is tevens mogelijk om bij ons een draagmerrie te huren voor uw embryo. Een goede kwaliteit en optimale service zijn voor ons belangrijk. Naast het werk in de praktijk organiseren we congressen voor dierenartsen, cursussen voor hengstenhouders en paardeneigenaren. Op een open en enthousiaste manier wordt kennis en ervaring gedeeld. Met de klantgerichte service kan ook de eerstelijns dierenarts met zijn of haar vragen en patiënten bij ons terecht.

Het team

Drs. Myrthe Wessel, dECAR, dACT, NL specialist

Voordat Myrthe Wessel in 2000 goed en wel afgestudeerd was aan de Universiteit Utrecht, werd ze benaderd door de Universiteit van Davis in Californië om daar een zogeheten ’theriogenology residency’ te komen doen. Een residency is het Amerikaans equivalent voor een specialisten opleiding en theriogenology betekent letterlijk de studie naar de voortplanting der dieren (therio=dier, genos= geboorte en logos= studie). Dit is de basis geweest voor de passie en gedrevenheid voor de voortplanting die haar tot de dag van vandaag heeft bezield. Sindsdien heeft zij zich altijd bezig gehouden met en verdiept in de gynaecologie van het paard. Zij heeft dit zowel op universiteiten (New Bolton Center, Pennsylvannia en Universiteit Utrecht) kunnen doen alswel in de praktijk, in Nederland en daarbuiten (o.a. Nieuw Zeeland). Uit het opleiden en begeleiden van studenten en jonge dierenartsen haalde zij veel voldoening en zodoende is ook het idee ontstaan om dit voort te zetten in de vorm van cursussen/seminars/wetlabs voor o.a. dierenartsen.

In 2008 begon zij haar eigen bedrijf, de Specialistische Voortplantingspraktijk, welke sindsdien is gegroeid en geleid heeft tot de vorming van een maatschap met Maaike in 2017, de huidige Voortplantingspraktijk Paard.

Drs. Maaike Lautenschutz-Soethout

Nadat dierenarts Maaike Lautenschutz-Soethout in 2006 afstudeerde aan de faculteit Diergeneeskunde in Gent (België), is zij begonnen als paardendierenarts op Dierenartsenpraktijk Bodegraven. Het werk als dierenarts op de afdeling paard in deze groepspraktijk was zeer uiteenlopend. Het varieerde van visites voor de buitenpraktijk, tandheelkundige zorg, anesthesie tijdens operaties tot de merriebegeleiding en embryotransplantaties. De laatste jaren heeft zij zich daar met name verder verdiept in de voortplanting. Een bijzondere ervaring op dit gebied was de werkstage op het gespecialiseerde embryostation ‘Doña Pilar’ in Argentinië. De kennis en ervaring die zij daar heeft opgedaan zijn erg waardevol gebleken. In 2014 startte zij haar eigen Paardenpraktijk VLS en heeft zij enkele jaren nauw samen gewerkt met de Specialistische Voortplantingspraktijk (SVP) van dierenarts Myrthe Wessel.

In januari 2017 zijn deze twee praktijken gefuseerd tot de huidige Voortplantingspraktijk Paard.

Naast de voortplanting richt Maaike Lautenschutz zich ook op de tandheelkunde van het paard. Dit is een ander vakgebied binnen de paardengeneeskunde waar ze jarenlange ervaring in heeft.

Missie en visie

Missie
Voortplantingspraktijk Paard is gespecialiseerd in de voortplanting van het paard. We leveren kwaliteit op basis van onze inzet, kennis en ervaring. Daarnaast hebben we servicegerichtheid en een transparante communicatie met onze klanten en collega dierenartsen hoog in het vaandel staan.

De ervaring als allround dierenarts zorgt ervoor dat naast de focus op de twee grote pijlers, voortplanting en tandheelkunde, het totaalbeeld van het paard niet wordt vergeten.

Visie
Voortplantingspraktijk Paard onderscheidt zich op het gebied van de voortplanting en tandheelkundige zorg van uw paard. Door met veel plezier deze diensten te verzorgen en open te staan voor vernieuwingen, wil Voortplantingspraktijk Paard zich blijven ontwikkelen. Daarnaast vinden we een goede vertrouwensband met onze klanten belangrijk. Op het gebied van het verzorgen van nascholing streven we ernaar innovatieve, onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde kennis en ervaring te verschaffen aan de paarden dierenarts.

Partners

Tijdens het voortplantingsseizoen zijn wij met regelmaat te vinden bij hengstenhouderij Stal Aris van Manen en Stal Brinkman. Voor informatie zie ook www.arisvanmanen.nl en www.stalbrinkman.nl. Eveneens verzorgen wij KI cursussen i.s.m. Desiree Gebbink van Pasedes (www.pasedes.nl) kunt u ons benaderen voor informatie en levering van Bactivate (www.bactivate.eu) .

Myrthe Wessel is als specialist aangesloten bij:

The American College of Theriogenologists (ACT) en

European College of Animal Reproduction (ECAR).

Maaike Lautenschutz is als dierenarts aangesloten bij de volgende beroepsgroepen:

KNMvD; Koninklijke Maatschappij voor Dierenartsen,

GGP; Groep Geneeskunde Paard, een onderdeel van de KNMvD en

NVVGP: Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging van het Paard

Onze diensten

Voortplantingspraktijk Paard richt zich op de voortplanting en tandheelkunde van uw paard.
Daarnaast organiseren we cursussen en workshops voor paardeneigenaren.

VOORTPLANTING

TANDHEELKUNDE

CURSUSSEN

Wilt u meer informatie? Bel gerust 06 13 82 25 42 of mail uw vraag!