CURSUSSEN

14 november 2022

Peripartum problemen bij merrie en veulen

Symposium Repro Academy, locatie Dressuurstal van Baalen te Brakel

De cursus van 14 november zit helaas vol. U kunt zich nog wel inschrijven voor de reservelijst.

Een team van ervaren en gespecialiseerde dierenartsen neemt ons mee naar de spannende momenten rond en na de geboorte en het opstarten van het jonge veulen.

 

We trachten een antwoord te vinden op vragen als ‘maakt de merrie genoeg melk van de juiste kwaliteit?’ en ‘wat is normaal en abnormaal bij een veulen’ en ‘als de merrie tijdens de partus overlijdt, wat dan?’. Professor in de reproductie van het paard, prof. dr. Peter Daels, werkzaam aan de universiteit van Gent, vertelt bijvoorbeeld, puttende uit zijn jarenlange wetenschappelijk onderzoek, over de methodes om een merrie als pleegmoeder op te starten en de fysiologie rondom de melkgift bij de merrie. Zeer ervaren praktijk dierenarts, drs. Pascale Derijks van Veterinair Centrum Zuid Holland, deelt haar kennis en uitdagingen waar zij als practicus regelmatig bij een pasgeboren veulen tegenaan loopt als ook haar opmerkelijk praktische oplossingen. Denk hierbij onder andere aan colostrum inname, gecontraheerde pezen en de Madigan foal squeezetechniekDrs. Esther Siegers, Specialist Inwendige Ziekten van het paard aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, zal ons meenemen langs haar uitdagingen binnen de veulenbrigade op de faculteit diergeneeskunde.  Vanuit haar kennis en wetenschappelijke achtergrond als promovenda en haar werk op de Intensive Care, geeft ze ons een inkijkje in de wetenschappelijke benadering van overlevingskansen en prognose van een veulen op de IC. Maar ook zal zij inhoudelijk op bepaalde ziektes ingaan en recente literatuur toelichten. En niet onbelangrijk, wat kan je als dierenarts doen vóór het doorsturen van een veulen teneinde zijn/haar kansen te optimaliseren. Specialist Inwendige Ziekten van het paard, drs. Linda van den Wollenberg, werkzaam bij Royal GD, behandelt enkele veulen casussen uit de monitoring paard van afgelopen jaar. Wat valt hiervan te leren als praktiserend paardendierenarts? Welke opvallende zaken komen wij tegen en kunnen deze inzichten ons helpen om als paardendierenarts de klant en patiënt beter te helpen? Zij legt hierbij een waardevolle link tussen pathologie en praktijk en benadrukt het belang van het toepassen èn optimaliseren van diagnostiek. Voortplantingsspecialist, drs. Myrthe Wessel, zal de peripartum problematiek bij de merrie doorspreken. Hierbij zullen onderwerpen als Retentio secundinarum, prolaps uteri, intussusceptie van een baarmoederhoorn en beschadigingen aan het geboortekanaal de revue passeren.

 

Prof. Dr. Monica Alleman, Dipl. ACVIM, University of California, Davis (USA) zal ook nog een bijzondere bijdrage leveren tijdens de lezingen.’

 

Zoals u van ons gewend bent, zal ook voor de inwendige mens goed gezorgd worden en zijn punten aangevraagd bij PE-Veterinair. Maximaal 60 deelnemers.

Download hier ons programma van 14 november 2022
Download hier ons
programma van
14 november
Download hier ons programma van
14 november 2022

Team

Prof. Dr. Peter Daels

Prof. Dr. Peter Daels heeft zijn diploma in Gent gehaald en is vervolgens afgereisd naar de Verenigde Staten waar hij opeenvolgens zijn Residency en PhD heeft behaald in UCDavis en gedurende 10 jaar professor in voortplanting paard was aan de universiteit van Cornell.  Vervolgens is hij teruggekomen naar Europa eerst als wetenschappelijk directeur aan het INRA instituut in Frankrijk en daarna als dierenarts verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de ET activiteiten bij EmbryoTechnic in Frankrijk en daarna bij Keros in België.  Sinds 3 jaar is hij opnieuw verbonden aan de faculteit diergeneeskunde in Merelbeke, zijn Alma Mater, als professor voortplanting paard.  Peter Daels heeft zich de voorbije decennia vooral beziggehouden met de ontwikkeling, promotie en het aanleren van ET technieken aan dierenartsen in Europa. Hij is ook de stuwende kracht achter het ESER symposium dat is uitgegroeid tot een 2-jaars Internationaal symposium voor praktijkdierenartsen met een interesse in voortplanting en veulengeneeskunde.

Drs. Pascale Derijks

drs. Pascale Derijks, paardendierenarts Veterinair Centrum Zuid Holland.

Ik ben Pascale Derijks, in woon in Pijnacker in het landelijke Oude Leede met Thijs, onze vier zonen en een flink aantal dieren.
Ik heb diergeneeskunde gestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en ben afgestudeerd in 1998.
De afgelopen twintig jaar ben ik werkzaam bij paardenkliniek Honselersdijk in het Westland.
Naast de gebruikelijke kliniekwerkzaamheden ben ik vooral actief in de buitenpraktijk.
In het dekseizoen ben ik verantwoordelijk voor het begeleiden van merries.
Tijdens mijn werk en met name in de dienst zie ik regelmatig pasgeboren veulens. Het adviseren van eigenaren en begeleiden van drachtige merries doe ik al jaren met veel plezier.

 

Met onze eigen merries fokken we elk jaar veulentjes. Ons gezin is nauw betrokken bij elke geboorte en de jongens leren op deze manier verantwoordelijkheid en zijn inmiddels erg handig met de paarden. Ondanks de hectiek is het voorjaar altijd weer de mooiste periode van het jaar.

Drs. Esther Siegers

2011 Afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Utrecht

2012-2013 Internship paard Universiteit Utrecht

2013-2014 klinisch docent Universiteit Utrecht

2014-2019 Specialist in Opleiding Inwendige Ziekten Paard

2019-heden Specialist Inwendige ziekten paard en start promotie traject “Sportfysiologie en thermoregulatie bij sportpaarden”

Sinds enkele jaren coördinator van de “Veulenbrigade”

Als hobby actief in dressuursport, vakanties in de bergen (snowboarden, wandelen)

Drs. Linda van den Wollenberg

Drs. Linda van den Wollenberg is in 1995 afgestudeerd aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Na twee jaar werkervaring in een kleine huisdier- en paardenpraktijk is Linda in 1997 gestart met een opleiding tot specialist Inwendige Ziekten Paard aan de Faculteit Diergeneeskunde, Afdeling Paard. Na het afronden van deze opleiding heeft Linda van 2001 tot 2014 gewerkt bij de paardenafdeling van Dierenartsen praktijk Bodegraven. Hierna is zij in dienst getreden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer als Specialist Inwendige Ziekten Paard, waar zij nu nog werkt. Haar taken bestaan hier met name uit het toelichting geven op laboratoriumuitslagen, sparren met dierenartsen over patiëntvragen, projecten op het gebied van paardengezondheid uitwerken en het geven van presentaties. Ze woont met haar partner en 2 dochters in Schoonrewoerd waar ze ook 3 paarden op stal hebben staan. In haar vrije tijd is Linda zelf actief ruiter en intensief betrokken bij de (paarden) wedstrijdsport van haar dochters.

Drs. Myrthe Wessel

Drs. Myrthe Wessel, dACT, dECAR, NL specialist.

Na het behalen van haar dierenarts diploma in Utrecht (2000) heeft Myrthe onderzoek naar motiliteit van spermacellen gedaan in het laboratorium van Dr. B.A. Ball (UCDavis) en daar aansluitend een 2-jarige specialisatie gedaan in de Voortplanting (voornamelijk Paard).

Vervolgens is zij werkzaam geweest in de praktijk (Nieuw Zeeland, Bruce Taylor, Martin ) en op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hierna wederom de plas over, op New Bolton Center (universiteit van Pennsylvania, USA) een jaar lectureship gedaan. Uiteindelijk neergestreken in haar geboorteland waar zij eerst in Vorden (De Graafschap Dierenartsen) praktiseerde. Hierna heeft zij een eigen bedrijf opgestart, de Specialistische Voortplantingspraktijk. Deze praktijk legde zich volledig toe op eerste- en tweedelijns voortplantingsdiergeneeskunde van m.n. het paard (zowel de merrie als de hengst). Vanaf 2017 werkte zij met veel plezier samen met Maaike Lautenschutz en runden zij samen de Voortplantingspraktijk Paard. Sinds begin 2022 is Myrthe werkzaam in de industrie. Daarnaast heeft zij een doorstart gemaakt met haar Specialistische Voortplantingspraktijk. Bezigheden bestaan uit embryo spoeling/-transplantatie, merrie begeleiding, waarnemingen en consulten binnen de gynaecologie paard, het geven/organiseren van cursussen met o.a. de Voortplantingspraktijk Paard, behandelen van doorverwezen patiënten, verkoop van Cleanworking producten en sinds kort dus de technische ondersteuning van medicijn ontwikkeling binnen de industrie.

 

In 2007 heeft zij haar specialisten examens gehaald en mag zij zich zowel Amerikaans als Europees als ook Nederlands voortplantingsspecialist noemen. Ze woont met dochter Jet in Amsterdam.

 

www.cleanworking.nl
www.svp-wessel.nl

Dr. John E. Madigan

John E. Madigan, Distinguished Professor of equine medicine in the Department of Medicine and Epidemiology, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, is internationally recognized for his contributions to equine medicine, neonatal care, and animal welfare and rescue. 

Dr. Madigan earned his D.V.M. degree at UC Davis in 1975, and he is a diplomate of the American College of Veterinary Internal Medicine. He was a veterinarian in private practice until joining the UC Davis faculty in 1983 in the roles of assistant professor, clinician in equine medicine and head of the equine neonatal intensive care program. Since 1994 he has served as Professor of Medicine and Epidemiology, Senior Clinician in Equine Medicine and Critical Care at the William R. Pritchard Veterinary Medical Teaching Hospital (VMTH), Head of the Veterinary Emergency Response Team, Coordinator and Head of the Equine Helicopter Rescue Program, and past Chief of the Equine Medicine Service of the VMTH.

He has published more than 330 scientific papers and proceedings, carried out pioneering research in equine neonatology, and made discoveries in the pathogenesis of multiple equine infectious agents including Anaplasma phagocytophilum, Neorickettsia risticii, Borrelia burgdorferi, and novel prevention methods for Rhodococcus equi. He is faculty advisor and largely responsible for development of the Lucy Whittier Molecular and Diagnostic Core Facility, the first such veterinary laboratory in the United States to provide molecular biology services for the detection of infectious agents and gene expression, and to provide expertise in the analysis of nucleic acids to basic scientists, clinical researchers and practicing veterinarians.
Madigan, in addition to serving as research scientist, mentor and educator, has made important personal and professional contributions to animal welfare. He was instrumental in development of the UC Davis Anderson Sling and the UC Davis Large Animal Lift, state-of-the-art equipment for both emergency medicine and large animal rescue. He has actively engaged in several rescue operations for animals in natural disasters such as floods and fires, and been the driving force behind the UC Davis Veterinary Emergency Response Team.  He also founded and serves as Director of the International Animal Welfare Training Institute.

Madigan received the Pfizer Award for Research Excellence in 1996, and in 2006 received the Animal Welfare Award from the American Veterinary Medical Association, the Distinguished Service Award from the American Association of Equine Practitioners, the Legend of Veterinary Academic Medicine Award from Kansas State University, the American Red Cross Hero Award and the United States Congressional Achievement Recognition Award.

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de cursus. De prijs voor de hele dag is € 250 excl. btw. U ontvangt na aanmelding een factuur. Zodra deze is voldaan wordt de inschrijving als definitief beschouwd.

Klik hier om u in te schrijven

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de cursus. De prijs voor de hele dag is € 250 excl. btw. U ontvangt na aanmelding een factuur. Zodra deze is voldaan wordt de inschrijving als definitief beschouwd.

Schrijf u hier in